keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Med på alarm övning..

Här kommer en liten kort berättelse om hur en rock'n'roll band räddades från skogen!

Vi har ju kommit med i räddningsök gruppenmed Bosse. Min förening samarbetar med två andra föreningar en från Salo och en från Nystad. Vi har övningar till varandra och nu var det vi som var i tur att ställa upp med övningen.

Alltså, det var lik en riktig alarm som vi planerat med 3 personer borttappad i skogen. Området var ca.1300m x 800m. Det deltog 3 par var bestod då av 2 personer med varsin hund. Paren jobbade turvist först tog man ena hunden med förare och andra hunden vila medan den andra personen var kartläsare och sog till att man var inom sin egen sökruta. Området var delat till tre sökrutor. Jag fick gå med en grupp och vara skugga till dem. Jag visste ungefär var gubben skulle vara, fick ju inte visa det till sökaren.

Vi börja leta klockan sju tiden. 20:15 kom vi för att byta hund. Nytt försök där vi slutat med första hunden. Lite otur för den nya hunden tog upp vårt spår där vi just kommit från skogen! Efter 15 min fick vi hunden tillbaka och fortsatte söka. Klockan 21:30 hittade vi gubben i gott skick! Hunden var en 1.5 år gammal rottweiler tik. Hon var en hund som var tränad med en rulle som hon tar i munnen och kommer till föraren för att visa att hon hittat gubben. Roligt var att hunden varit ca. 21:15 första gången till gubben, slickat honom på handen och sprungit sin väg! Då var vi ca 50m från gubben, han hörde oss! Senare kom hunden på nytt, nu tog hon rullen och kom till föraren och tog oss direkt till gubben! Duktig  hund!

Sista gubben hittades 22:15. Sedan samlades vi för att raportera om hur vi jobbat och vad vi bode göra bättre eller var var bra på denna övning. Vi andvände radio telefoner som man har på en riktig sök, och gps hade varje grupp med sej. Alla var nöjda och hundarna fick söka så att de hittade gubben. Det är ju viktigt att man inte kommer tom hem. Trötta efter allt traskande i skogen (mossa, strora berg och tät ungskog..) men det här är nog givande bode för hund och matte! Nästa  onsdag har vi en vanlig övning som Bosse kommer med, då övar vi på ruinbana! 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Det här låter ju hur skoj o intressant som helst.

//Biggan